අද ලෝක ආහාර දිනය
ලෝක ආහාර දිනය සෑම වසරකම ඔක්තෝබර් 16 වන දින සමරනු ලබයි.
එවගේම මෙම දිනය කුසගින්න, ආහාර සුරක්ෂිතතාව සහ තිරසාර ආහාර පද්ධතියක වැදගත්කම පිළිබඳව දැනුවත් කිරීම සඳහා මෙම දිනය නම්කර ඇත.
වර්ෂ 1979 දී එක්සත් ජාතීන්ගේ සංවිධානය විසින් මෙම විශේෂ දිනය නම් කර තිබේ. ආහාර ජීවිතයට මූලික වන නමුත් ගෝලීය වශයෙන් මිලියන සංඛ්යාත ජනතාවක් තවමත් කුසගින්නෙන් හා මන්දපෝෂණයෙන් පීඩා විඳිනු ලබයි.
ජනගහනය වර්ධනය වන විට සහ දේශගුණික විපර්යාස ආදී කාරණාවන් නිසා, ප්රමාණවත් පෝෂ්යදායී ආහාර නිෂ්පාදනය වඩාත් අභියෝගාත්මක කාරණාවක් වේ. ලෝක ආහාර දිනය මෙම ගැටළු කෙරෙහි අවධානය යොමු කරන අතර සෑම කෙනෙකුටම ප්රමාණවත්, ආරක්ෂිත සහ පෝෂ්යදායී ආහාර සඳහා ප්රවේශය ඇති බව සහතික කිරීම සඳහා ගෝලීය ක්රියාමාර්ග ඉල්ලා සිටී.
මේ හේතු කාරණා නිසාද ලෝක ආහාර දිනය වැදගත් වෙයි. එවගේම ලෝකයේ මෙවැනි ආහාර සම්බන්ධ ගැටළු රාශියක් පවතී. ඒවා සාකච්ජාවට බදුන් විය යුතුය.
සෑම වසරකම, ලෝක ආහාර දිනය ගෝලීය ආහාර පද්ධතියේ තීරණාත්මක අංශ කෙරෙහි අවධානය යොමු කරන නිශ්චිත තේමාවන් ඉස්මතු කරයි. එම තේමාවන් අතර ආහාර සුරක්ෂිතතාව සහ තිරසාර කෘෂිකර්මාන්තයේ සිට ආහාර නිෂ්පාදනයේ පාරිසරික බලපෑම අවබෝධ කිරීම දක්වා විහිදේ. මෑතකාලීන තේමාවන් ආහාර පද්ධති පරිවර්තනය කිරීමේ වැදගත්කම, නවෝත්පාදන ප්රවර්ධනය සහ ආහාර නාස්තිය අවම කිරීමේ වැදගත්කම ආදී කාරණාවන් අවධාරණය කර තිබේ.
නිවසේදී ආහාර නාස්තිය අවම කිරීම, දේශීයව වගා කරන ලද ආහාර මිලදී ගැනීම සහ ආහාර සුරක්ෂිතතාව පිළිබඳ දැනුවත් කිරීම වැනි කුඩා ක්රියාවන් සෞඛ්ය සම්පන්න ජීවිතයකට සහ ආහාර පද්ධතියකට දායක වීමට උපකාරී වනු ඇත. කුසගින්න ගෝලීය ප්රශ්නයක් බව ලෝක ආහාර දිනය තුළ අපට යළි යළිත් මතක් කර දෙයි. නමුත් අපි එක්ව වැඩ කළහොත් එය ජය ගත හැකි ගැටලුවකි.
තිරසාර කෘෂිකර්මාන්තය නගා සිටුවීමෙන් සාධාරණ ආහාර බෙදා හැරීමට සහය දැක්වීමෙන් සහ දැනුවත්භාවය වැඩි කිරීම ආදිය තුළිනුත් එවගේම සෑම කෙනෙකුටම ප්රමාණවත් තරම් ආහාර ලැබෙන සෞඛ්ය සම්පන්න ජීවිතයක් ගත කළ හැකි ලෝකයක් අපට නිර්මාණය කරන්නට පුළුවනි. සැමටම සමබර පෝෂණීය ආහාර වේලක් භුක්ති විදීමේ අයිතිය පවතී. එනිසා මේ ආහාර සම්බන්ධව විවිධ ගැටළු සාකච්ජාව මෙදිනට පමණක් සීමා නොවිය යුතුය.