සෞඛ්ය සම්පන්න ජිවිතයක් සදහා මේ කෙටි පුරුදු අදම පටන් ගන්න
සමස්ත සෞඛ්යය වැඩි දියුණු කිරීමට උපකාරී වන ජීවන රටා වෙනස්කම් අතරට ව්යායාම කිරීම, හෘදයට හිතකර ආහාර වේලක් ගැනීම, ගුණාත්මක නින්දක් ලබා ගැනීම, දුම්පානය නතර කිරීම සහ තවත් බොහෝ දේ ඇතුළත් වේ. සමස්ත සෞඛ්යය වැඩි දියුණු කිරීමට පියවර ගැනීම මගින් හෘද රෝග, දියවැඩියාව සහ තවත් බොහෝ තත්වයන් ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීමට උපකාරී වේ.
යම් රෝග ලක්ෂණ පිළිබඳව බියක් ඇත්නම්, උපදෙස් සඳහා වෛද්යවරයෙකු සමඟ කතා කිරීම වඩාත් සුදුසුය. සමස්ත සෞඛ්යය වැඩි දියුණු කිරීමට උපකාරී වන ජීවන රටා වෙනස්කම් මෙන්න,
නිතිපතා ව්යායාම
ප්රමාණවත් තරම් නිතිපතා ශාරීරික ක්රියාකාරකම් හෝ ව්යායාම ලබා ගැනීම ශාරීරික හා මානසික සෞඛ්ය යන දෙකටම ප්රයෝජනවත් විය හැකිය. ලෝක සෞඛ්ය සංවිධානයට (WHO) මූලාශ්රයට අනුව, ශාරීරික අක්රියතාව යනු බෝ නොවන රෝග මරණ සඳහා ප්රධාන සාධකවලින් එකකි. බෝ නොවන රෝග යනු පුද්ගලයාගෙන් පුද්ගලයාට පැතිර යා නොහැකි තත්වයන් ය. මෙයින් අදහස් කරන්නේ ප්රමාණවත් නිතිපතා ශාරීරික ක්රියාකාරකම් ලබා ගැනීම හදිසි මරණයට හේතු විය හැකි තත්වයන් වර්ධනය වීමේ සම්භාවිතාව අඩු කිරීමට උපකාරී වන බවයි.
ප්රමාණවත් නිතිපතා ශාරීරික ක්රියාකාරකම් ලබා ගැනීමේ ඇති විය හැකි ප්රතිලාභ අතරට:
- යෝග්යතාවය වැඩි දියුණු කිරීම
- හෘද සෞඛ්යය සහ පරිවෘත්තීය සෞඛ්යය වැඩි දියුණු කිරීම
- සංජානන ප්රතිඵල වැඩි දියුණු කිරීම අස්ථි සෞඛ්යයට සහාය වීම
- මානසික සෞඛ්යය වැඩි දියුණු කිරීම
- හෘද වාහිනී රෝග හේතුවෙන් මරණ අවදානම අඩු කිරීම
- අධි රුධිර පීඩනය (අධි රුධිර පීඩනය) සහ දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව වැනි තත්වයන් අඩු කිරීම
- වැටීමේ අවදානම අඩු කිරීම
- විශේෂයෙන් වැඩිහිටියන් තුළ ගැබිනි කාන්තාවන් තුළ ප්රීක්ලැම්ප්සියාව සහ ගර්භණී දියවැඩියාව වැනි තත්වයන් අඩු කිරීම
සතියකට මධ්යස්ථ තීව්රතාවයකින් යුත් ශාරීරික ක්රියාකාරකම්වල මිනිත්තු 150 ක් පමණ ඉලක්ක කර ගන්න.

ආහාර වේලෙහි වෙනස්කම්
සමබර ආහාර වේලක් ගැනීම සමස්ත සෞඛ්යයට වැදගත් වේ. ඇතැම් ආහාර පරිභෝජනය කිරීමෙන් පෝෂණ ඉලක්ක සපුරා ගැනීමට සහ හෘද රෝග, ඔස්ටියෝපොරෝසිස් සහ දියවැඩියාව වැනි තත්වයන් ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීමට උපකාරී වේ. ආහාර අවශ්යතා එක් එක් පුද්ගලයාට වෙනස් විය හැකි අතර, තනි තත්වයන් මත පදනම්ව පරිභෝජනය කිරීමට හොඳම ආහාර පිළිබඳ වැඩිදුර තොරතුරු වෛද්යවරයෙකු මගින් දැනගැනීම සුදුසුය.
සාමාන්ය උපදෙස් කිහිපයක් අතරට:
- ආහාර වේලෙහි පලතුරු සහ එළවළු එක්කර ගැනීම
- ධාන්ය වර්ග කෙරෙහි අවධානය යොමු කිරීම
- අඩු මේද හෝ මේදය රහිත කිරි නිෂ්පාදන තෝරා ගැනීම
- අඩු මේද කුකුළු මස් තෝරා ගැනීම
හෘද සෞඛ්ය සම්පන්න ආහාර වේලක්
පළතුරු එළවළු දුඹුරු සහල්, ඕට්ස් සහ සම්පූර්ණ පිටි පැස්ටා වැනි සම්පූර්ණ ධාන්ය වර්ග ශාක පාදක ප්රෝටීන් වැනි රනිල කුලයට අයත් බෝග බීජ ඇට වර්ග මාළු මුහුදු ආහාර බිත්තර කෙට්ටු කුකුළු මස් අඩු මේද හෝ මේද රහිත යෝගට්, කිරි සහ චීස් අලිගැට පේර, ඔලිව්, බීජ සහ ඇට වර්ග වැනි සෞඛ්ය සම්පන්න මේද සූරියකාන්ත තෙල්, රටකජු තෙල් වැනි සෞඛ්ය සම්පන්න තෙල් නිවිති, පිපිඤ්ඤා සහ අන්නාසි වට්ටක්කා , මිරිස් සහ අලිගැට පේර මී පැණි සහ පිස්ටා සමඟ ඕට් මස් ,කෙසෙල්

නින්දේ ගුණාත්මකභාවය
නිතිපතා ප්රමාණවත් ගුණාත්මක නින්දක් ලබා ගැනීමෙන් සෞඛ්ය ප්රතිලාභ රාශියක් ලබා ගත හැකිය,ඒවා අතර
වැඩිදියුණු කළ මානසික සෞඛ්යය කුසගින්න හෝ තෘප්තිය පිළිබඳ හැඟීම් සංඥා කරන ග්රෙලින් සහ ලෙප්ටින් හෝමෝන සමතුලිත කිරීමට උපකාරී වේ. අඩු කිරීම රුධිර ග්ලූකෝස් මට්ටම කළමනාකරණය කිරීමට උපකාර කිරීමෙන් දියවැඩියාව ඇතිවීමේ අවදානම විෂබීජ වලට එරෙහිව සටන් කිරීමට ශරීරයේ ස්වාභාවික හැකියාවට සහාය වීම දරුවන්ගේ වර්ධනය හා සංවර්ධනය ප්රවර්ධනය කිරීම අධි රුධිර පීඩනය, හෘද රෝග සහ ආඝාතය වැනි තත්වයන් ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීම හැකි සෑම දිනකම එකම වේලාවක නින්දට යාම සහ අවදි වීම නින්දට පෙර විශාල ආහාර වේල් හෝ මත්පැන් ගැනීමෙන් වැළකී සිටීම විශේෂයෙන් නින්දට ආසන්නව කැෆේන් ගැනීමෙන් වැළකී සිටීම සිගරට් දුම්පානයෙන් වැළකී සිටීම දවස පුරා ප්රමාණවත් ශාරීරික ක්රියාකාරකම් හෝ ව්යායාම කිරීම නිදන කාමරය නිස්කලංකව, අඳුරුව සහ සුවපහසු උෂ්ණත්වයක තබා ගැනීම

දුම්පානය නතර කිරීම
දැනට දුම්පානය කරන පුද්ගලයෙකු නම්, දුම්පානය නතර කිරීමෙන් සෞඛ්යමය ප්රතිලාභ රැසක් ලබා දිය හැකිය,
එනම්:
- වඩා හොඳ ශාරීරික සෞඛ්යය ජවය වැඩි වීම
- රසය සහ සුවඳ දැනීම වඩා හොඳ වීම
- පෙනහළු ක්රියාකාරිත්වය වැඩි දියුණු වීම
- රුධිර සංසරණය වැඩි දියුණු වීම
- සමේ සෞඛ්යය වැඩි දියුණු වීම
- මානසික සෞඛ්යය වැඩි දියුණු වීම
දුම්පානය නතර කිරීම වැනි තත්වයන් ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීමට ද උපකාරී වේ: පෙනහළු පිළිකා සහ අනෙකුත් පිළිකා වර්ග ඇදුම නිදන්ගත බාධාකාරී රෝග (COPD) හෘද රෝග ආඝාතය දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව.

මේ ආකාරයෙන් සුළු වශයෙන් හෝ පියවරෙන් පියවරට සෞඛ්ය සම්පන්න ජිවන රටාවක් හා හුරුවන්න !!!