Dubai style chocolate ගැන අනතුරු ඇඟවීමක් - කනවනම් පරිස්සමෙන්..
පිස්ටාචියෝ, ටහිනි සහ ක්රිස්පි කුනාෆා (ඉරා දැමූ ෆිලෝ පේස්ට්රි) වලින් පුරවා ඇති ජනප්රිය ඩුබායි විලාසිතාවේ චොකලට් බාර්වලට අසාත්මිකතා ඇති පුද්ගලයින් සම්පූර්ණයෙන්ම වැළකී සිටිය යුතු බව එක්සත් රාජධානියේ ආහාර ප්රමිති ඒජන්සිය (FSA) අනතුරු අඟවා ඇත.
පසුගිය වසරේ සමාජ මාධ්ය හරහා වෛරල් වූ මෙම චොකලට් නිෂ්පාදනයට ඉල්ලුම ඉහළ ගොස් තිබුණද, එක්සත් රාජධානියේ විකිණීමට ඇති සමහර නිෂ්පාදනවල ලේබල්වල රටකජු (peanut) සහ තල (sesame) වැනි අසාත්මිකතාකාරක ලේබල් කිරීමෙන් තොරව අඩංගු වී ඇති බව එක්සත් රාජධානියේ ආහාර ප්රමිති ඒජන්සිය සොයාගෙන ඇත. මෙය අසාත්මිකතා ඇති පුද්ගලයින්ට බරපතල සෞඛ්ය අවදානමක් විය හැකිය.

එක්සත් රාජධානියේ ආහාර ප්රමිති ඒජන්සිය ප්රතිපත්ති අධ්යක්ෂිකා රෙබෙකා සඩ්වර්ත් මහත්මිය පැවසුවේ,
“සමහර නිෂ්පාදනවල ලේබලයේ සඳහන් නොකළ රටකජු සහ තල අඩංගු බව අපි සොයාගෙන ඇත. අසාත්මිකතා ඇති අයට මෙය භයානක විය හැකිය. ක්රිස්මස් සමයේදී මෙම නිෂ්පාදන වැඩිපුර විකුණනු ඇති බැවින්, අසාත්මිකතා ඇති පුද්ගලයින් ඩුබායි විලාසිතාවේ චොකලට් අනුභව නොකළ යුතුයි”
ඇය තවදුරටත් සඳහන් කළේ, අසාත්මිකතා ඇති අයෙකුට තෑග්ගක් මිලදී ගන්නා අවස්ථාවකදී මෙම චොකලට් වළක්වා ගැනීම යෝග්ය බවයි. මෙය රටකජු සහ තල පමණක් නොව සියලුම අසාත්මිකතාකාරක සඳහා අදාළ වේ.
අසාත්මිකතා නොමැති පුද්ගලයින්ට කීර්තිමත් වෙළඳ නාමවලින් සහ විශ්වාසදායක සිල්ලර වෙළෙන්දන්ගෙන් මිලදී ගන්නා නිෂ්පාදන අනුභව කිරීම ආරක්ෂිත බව එක්සත් රාජධානියේ ආහාර ප්රමිති ඒජන්සිය අවධාරණය කරයි. එවැනි නිෂ්පාදනවල ඉංග්රීසි භාෂාවෙන් ලේබල් කර ඇති අතර, අමුද්රව්ය ලැයිස්තුව සහ අසාත්මිකතාකාරක පැහැදිලිව සඳහන් වේ.

වරලත් වෙළඳ ප්රමිති ආයතනයේ (CTSI) ප්රතිපත්ති ප්රධානී ජෙසිකා මෙරිෆීල්ඩ් මහත්මිය පැවසුවේ, අසාත්මිකතාකාරක පැහැදිලිව ලේබල් නොකිරීම නීති විරෝධී සහ අතිශයින් භයානක බවයි. සියලුම ආහාර ව්යාපාරවලට නීතිමය අවශ්යතාවන්ට අනුකූල වන ලෙස ඉල්ලා සිටි ඇයයි.
එක්සත් රාජධානියේ ආහාර ප්රමිති ඒජන්සිය දැනට වෙළඳපොළේ ඇති නිෂ්පාදන සාම්පල පරීක්ෂා කරමින් සිටින අතර, සම්පූර්ණ ප්රතිඵල ලැබෙන තෙක් පූර්වාරක්ෂාවක් ලෙස අසාත්මිකතා ඇති පුද්ගලයින්ට මෙම චොකලට් වැළැක්වීම උපදෙස් දෙයි.